Hlavní jídlo

ŽITNÉ HALUŠKY ZE ZELÍM A „ŠPEKEM“

INGREDIENCE:
1_HALUSKY♥ 1 Ks kořene celeru
♥ 1 ks uzeného tempehu
♥ Sezamový olej
♥ ¾ kg celozrnné žitné mouky
♥ 1 vejce ( vajahit)
♥ 70g hrašky jemné
♥ Mořská sůl
♥ Voda dle potřeby
♥ Dušené zelí – klasický příprava

POSTUP:
Příprava špeku:na pánev dáme větší množství oleje, celer a tempeh nakrájený na kostičky, osolíme a smažíme, dokud celer nezměkne.
Příprava halušek: do velkého hrnce dáme vařit vodu a osolíme. Smícháme mouku, vejce, hrašku,sůl a přidáme do mouky vodu, aby se vytvořilo husté těsto.
Do vroucí osolené vody protlačíme těsto přes lis na halušky, vaříme, dokud halušky nevyplavou a sbíráme cedníkem a propláchneme studenou vodou. Před servírováním orestujeme halušky na přepuštěném másle nebo na sezamovém oleji. Podáváme s dušeným zelím a polijte horkým špekem.

CELOZRNNÝ KUSKUS SE ZELENINOU A PINIOVÝMI OŘÍŠKY

INGREDIENCE:

Couscous salad with spinach pesto and tomato.

♥ 750ml vody nebo vývaru(1 díl kuskusu na 1,5 dílu vody)
♥ Olivový nebo sezamový olej
♥ 2 stroučky česneku- utřít
♥ 1 chilli paprička nebo
♥ 1 lžíce mletého kmínu
♥ 2 cibule
♥  druhy sezónní zeleniny
♥ Mořská sůl
♥ Balíček celozrnného kuskusu
♥ 50g piniových oříšků

POSTUP:
V hrnci na oleji osmahneme utřený česnek, chilli a kmín, přidáme cibuli a zeleninu nakrájenou na kostky (např. paprika, brokolice ..), osolíme a společně smažte téměř do měknutí zeleniny. Nakonec přimíchejte kuskus a přilijte vroucí vodu s bujónem nebo vývarem. Nechte 1-2 min. projít varem na malém plameni a odstavte z ohně. Asi 15min. nechte dojít pod pokličkou. Posypte praženými piniemi.

CELOZRNNÉ TĚSTOVINY S BEŠAMELEM A SMETANOU

INGREDIENCE:
3_TĚSTOVINY♥ 500g celozrnných těstovin
♥ Zelenou část pórku
♥ Čerstvou brokolici
♥ 4 lžíce sezamového oleje
♥ Cca 12 lžiček celozrnné mouky
♥ 3/4L zeleninového vývaru nebo vody
♥ Mořská sůl, muškátový oříšek, sojová smetana Provamel, 1 česnek strouček

POSTUP:
Uvaříme celozrnné těstoviny a připravíme bašamel: v kastrolku na oleji osmahneme cibulku a přesypte hladkou, prosetou celozrnnou moukou. Během pražení mícháme. Postupně přilévejte vodu a míchat. Osolit a na mírném ohni vařit 10-15min. Nakonec přilijte sojovou smetanu, utřený česnek, muškát a zelené části pórku, nechte minutku táhnout. Dochuťte granulovaným zeleným bujónem. Posypte sezamovým gomasiem a zelenými natěmi. Servírujte s brokolicí

POLENTA KUKUŘIČNÁ
INGREDIENCE:5_polenta
♥ 1 díl kukuřičné krupice
♥ 3 díly vody
♥ špetka soli

POSTUP:
Krupici namočíme na 1 hodinu do vody a pak zvolna vaříme v hrnci podloženém dvěma rozptylovacími mřížkami cca 30 minut. V průběhu varu mícháme, aby se polenta nepřipálila. Uvařenou můžeme dát do formy. Po zchladnutí ji vyklopíme a nakrájíme na plátky, lze použít jako knedlík nebo studené místo chleba

POHANKOVÉ KARBENÁTKY
INGREDIENCE:
96948ec651a7a4c8f584216d85db5430♥  200g pohanky lámanky
♥ 0,5 l vody
♥ 2 větší cibule nakrájené najemno
♥ 1 velká mrkev nastrouhaná nahrubo
♥ 3 lžíce olivového oleje
♥ 100g uzeného tofu
♥ 2-3 lžičky soli
♥ 2 lžičky majoránky
♥ 5 stroučků česneku, prolisovaného ( dle chuti)
♥ 2 vejce

Tip: na jaře můžete přidat spařené nasekané kopřivy nebo nori vločky

POSTUP:
Pořádně propláchněte pohanku, pak ji přiveďte k varu v osolené vodě v poměru 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody. Povařte 5 minut a pak nechte dojít pod pokličkou.
Cibulku a olej restujte pomalu na olivovém oleji se solí doměkka. Během restování přidejte uzené tofu.
K zelenině přidejte uvařenou lámanku, utřený česnek, majoránku, všechno rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Do lepivé směsy přidáme vejce, promícháme.
Tvoříme placičky ( můžeme je obalit v kukuřičné nebo v běžné strouhance) a smažíme na olivovém oleji.