Mořské řasy

Mořské řasy nebo také mořská zelenina obsahuje 10-20x více minerálních látek než běžná zelenina a na víc je naše tělo dokáže mnohem lépe vstřebat. Jsou zdrojem organických jódů a železa. Mimořádně cenné jsou na obsah vápníku. Některé druhy (HIZIKI, WAKAME, NORI) mají až 14x víc vápníku než mléko. Zatímco vápník z mléka je pro lidský organismus obtížně využitelný, z řas si ho bereme beze zbytku. V řasách najdeme i celou řadu dalších minerálních látek, vitamín E, K, B, C, kyselinu listovou a fluor. Jsou významným zdrojem bílkoviny.
Moře je znečištěné, a proto je důležité znát původ nejen ryb, ale také mořských řas. Mořské řasy jsou také náchylné na znečištění vody, tudíž se převážně vyskytují v čistých vodách, což ne uplně vždy platí u ryb.

KOLIK ŘAS JÍST?
Množství řas nemusíme přehánět. Denní dávka pro dospělého člověka je kousek řasy o velikosti poštovní známky. Sáček mořských řas vydrží jednomu člověku i při každodenní konzumaci déle než půl roku.

DRUHY ŘAS A JEJICH VYUŽITÍ:

WAKAME -je mořská dlouhá řasa s temně zelenými listy. V Japonsku jde o nepostradatelnou 00035693lsoučást stravy. Mořská řasa Wakame se používá i na čištění krve a posílení imunity. Pomáhá tělu vylučovat přebytečný sodík (pokud příliš solíte) a těžké kovy.
Použití v kuchyni:na polévky, luštěniny, obilniny, saláty,…
Wakame opláchněte ve vodě a nechte je na 10 až 30 minut namočené. Potom je vařte cca 20 až 30 minut.

 

 

KOMBU – Kombu (u nás je známá také pod názvem kelp) je hlubokomořská řasa rostoucí v Kombu čistých, chladných vodách severu. Je čistícím prostředkem na střeva, protože z nich odvádí toxické látky. Obsahuje nejvíce jódu, snižuje vysoký cholesterol a obsahuje mnoho draslíku, vápníku, provitamínu A, a vit. C. Posiluje ledviny, pomáhá léčit anémii a vysoký tlak.
Použití v kuchyni:Kombu můžete použít k ochucení obilninových a zeleninových pokrmů. Opláchněte a vložte do vody na 20 minut. Vařte 45-60 minut ( konzumujte jí až když pokud je zcela měkká, jen tak sní bude mít vaše tělo užitek). Ke konci můžete ochutit sójovou omáčkou.Ideální je přidat kousek do hrnce když vaříte naturální rýži, kroupy, fazole nebo cizrnu. Dá se i pražit a smažit.

 
ARAME – Arame, která má velmi jemnou chuť, roste na pobřeží japonského ostrova Izu. Arame PET45d16a_aramese sbírá ručně, potom se 7 hodin vaří a suší na slunci. Pro lepší užití v kuchyni se krájí na tenké nudličky. Snižuje vysoký krevní tlak, pomáhá posílit ženské pohlavní orgány, podporuje zdravé kosti a zuby. Obsahuje hodně železa, vápníku a jódu. Blahodárně působí na kůži, činí ji hebkou a bez vrásek:-)
Použití v kuchyni: Arame opláchněte a vložte do vody na 5 minut. Vodu slijte a použijte pro přípravu polévek, do salátů s dušenou mrkví a ředkví, cibulí a pórkem. Řasy vařte 10 minut. Při vaření zvětší svůj objem asi na pětinásobek.

 

HIZIKI – je minerálně velmi bohaté na vápník, železo a jód. Normalizuje hladinu cukru v krvi, posiluje zuby a kosti. Vhodná v těhotenství. Je velmi aromatická, vůni moře nezapře.
Použití v kuchyni: Iziki jsou vhodné k obohacení teplé i studené kuchyně. Vařte je cca 30 min.

189-hijiki

NORI – možná díky proslavenosti sushi se Nori stala nejoblíbenější řasou u lidí, kteří jinak zdravou výživu nevyhledávají. Má jemnou chuť. Mezi řasami obsahuje největší množství dobře stravitelných bílkovin( více než v mase, mléku či v sóji). Dále obsahuje hodně vápníku, železa, draslíku a jódu, vit. A, B, C. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, rozpouští tuk a zlepšuje trávení těžkých jídel.morske-rasy-p-1-prev
Použití v kuchyni: Noru lze koupit v plátkách, pokud má tmavou barvu, musí se před použitím opražit nad plamenem tak, že s řasou pohybujete a postupně se mnění její barva na zelenou. Někdy už bývá řasa opražená Sushi – nori, ze které můžete zrovna točit sushi-rolky.
NORI VLOČKY – již opražená a nadrcená řasa, vhodná k posypání na brambory, rýži a jinou obilovinu, nebo ráda ji přidávám do pomazánek.

DULSE – je největším zdrojem železa, a proto posiluje krev. Kromě toho obsahuje mangan, 188-dulsedraslík a jód.
Použití v kuchyni: Je měkká takže se jí nejčastěji syrová, jen namočená nebo opečená.Řasu můžeme použít jako koření: nasucho ji opražíme a pak rozdrtíme v hmoždíři na prášek. Přidává se do polévek (na konci varu), do salátů i do hlavních jídel. Při přípravě ji na deset minut namočíme do vody a potom přidáváme nejlépe do polévek a zeleninových jídel. Ve vroucí vodě by se tato řasa měla připravovat dalších deset minut.

AGAR – AGAR – směs želatin vyrobených z osmi druhů řas. Neobsahuje žádné kalorie, ale je výživný. Agar-agar obsahuje železo, vápník, jód a další stopové prvky.
Použití v kuchyni: Agar-agar používejte jako čistou želatinu do krémů, polev, aspiků a na zdobení dortů. 2 lžičky vloček vložte do 0,5 litru vody či džusu. Vařte, dokud se nerozpustí.

agar-agar